El color negre en impressió

T'ha passat mai algun d'aquests casos en rebre els teus impresos?

El text negre sobre un fons de color apareix amb un fora de registre i es veu la silueta del text en color blanc al costat, lleugerament desplaçada

En el teu imprès has enviat text en color negre registre i es ben les ombres dels colors CMYK al perfil de la tipografia.

Has enviat un fons amb 100% negre però es veu "aiguatat" o poc intens

La impremta t'ha aturat la feina perquè has enviat un fons negre registre i et diuen que tenen problemes d'assecat o repintat

Aquests són només alguns dels problemes més comuns que pots trobar si no treballes el color negre de manera correcta a l'hora de preparar les teves arts finals per impressió.

Et explicarem com prevenir-los i solucionar-los.

Textos i traços (línies) en color negre

Hi ha una regla bàsica en impressió a l'hora de definir el color negre per a textos per sota de 48 pt i per a traços amb gruix fins a 10 mm: utilitzar només tinta negra, és a dir, C0+M0+Y0+K100.

En el cas dels textos en color negre, si aquests són a sobre de fons de color és recomanable que els apliquis l'atribut de sobreimpressió o overprint (segons el programa d'edició). Amb això li dius al RIP d'impressió que no faci reserva del color negre del teu text sobre el color del fons. D'aquesta manera, davant de qualsevol més que probable estirament del paper durant el procés d'impressió, no es veurà la reserva del text en blanc, sinó que el text negre s'imprimirà sobre el fons de color. El mateix seria aplicable per a traços de fins a 10 pt.

Quan treballis amb textos dóna de 32 pt fins a 72 punts, en comptes de fer servir l'atribut de sobreimpressió per a tot el text, l'ideal és que l'utilitzis només a la vora. És el que en arts gràfiques es coneix com a rebentat o trapping. La tècnica és molt senzilla: només cal afegir un traç fi al teu text, de 0,25 pt a 0,5 pt és suficient, en el mateix color negre que el teu text i aplicar l'atribut de sobreimpressió només al traç. D'aquesta manera la vora del text quedarà superposada contra el fons evitant els indesitjats talls blancs i alhora mantindràs el color negre del text de certa grandària sense que s'apreciï variació del color al farciment.

Fons color negre

Al contrari del cas del text, quan el disseny conté fons de molta extensió en color negre, és molt recomanable la utilització d'un negre enriquit, però compte com aconseguir-ho.

Usualment a l'hora d'imprimir, els taques d'impressió que acumulen més del 320% de color causen problemes d'adherència de la tinta ja que el paper no pot absorbir tota la tinta que s'intenta aplicar.

Hi ha diverses tècniques per prevenir que això passi, una d'elles és treballar amb perfil de color Fogra 39 CMYK i sempre a CMYK. I no podem treballar en RGB i després convertir el document a CMYK? La resposta és simple: NO. RGB és l'espectre de colors de pantalla, molt útil per al disseny web. El detall és que per a impressió utilitzem quatre colors en comptes de tres, i ni continués són els mateixos en tots dos casos. Quan treballem un document en RGB i el convertim en CMYK, tant els textos com els fons que estiguin en color negre passaran a tenir una fórmula de color força similar a aquesta: C:91% M:79% Y:62% K:97 %

En el cas dels fons, podríem pensar que així està bé per a un negre enriquit, si no fos pel petit detall de la quantitat total de tinta que pot absorbir el paper: una quantitat tan alta de tinta sobre un fons causarà problemes d'impressió i retard amb el lliurament dels teus treballs.

Una bona opció per aconseguir un negre enriquit en fons és utilitzar la fórmula següent:

Cià 30% – Negre (K) 100%

Amb aquesta senzilla fórmula obtindràs un negre intens, homogeni i l'etern agraïment de la teva impremta. I recorda, els textos només en negre (K:100%) sense altres tintes.

Más información sobre este texto de origenPara obtener más información sobre la traducción, se necesita el texto de origen

Enviar comentarios

Paneles laterales